1. Home>
  3. Informacje Prasowe>

SD Worx podpisuje umowę przejęcia F2A od Ardian

SD Worx F2A Acquisition
Na zdjęciu od lewej: Marco Molteni (Managing Director, Ardian), Raul Mattaboni (CEO, F2A), Kobe Verdonck (CEO, SD Worx).

Ardian, międzynarodowy prywatny dom inwestycyjny, oraz SD Worx, jeden z głównych europejskich dostawców rozwiązań kadrowo-płacowych, osiągnęły porozumienie w sprawie sprzedaży F2A, wiodącego włoskiego dostawcy rozwiązań kadrowo-płacowych, kontrolowanego przez Ardian od lutego 2016 roku. Dzięki tej transakcji SD Worx rozszerzy swoją ofertę i zasięg geograficzny oraz przyspieszy swój europejski rozwój w branży rozwiązań kadrowo-płacowych. Transakcja podlega zwyczajowym zatwierdzeniom regulacyjnym.

Ponad 1200 ekspertów F2A wspiera 6000 klientów w dwóch jednostkach biznesowych: Kadry i płace (generujące ok. 85 proc. przychodów) oraz Finanse i Księgowość (ok. 15 proc. przychodów). Podczas inwestycji prowadzonej przez Ardian, F2A przyspieszyło prace and swoją strategią rozwoju, z powodzeniem zamykając ponad 20 build-upów, rozszerzając ofertę usług i osiągając ważną pozycję we Włoszech.

„Wraz z zespołem zarządzającym F2A podążaliśmy ważną dla tego projektu ścieżką wzrostu i uważamy, że w tej przestrzeni wciąż jest wiele możliwości do wykorzystania. Duże zainteresowanie firmą F2A ze strony międzynarodowego gracza, takiego jak SD Worx, jest wyraźnym wskaźnikiem wysokiej wartości strategicznej naszego aktywa. Życzymy F2A i SD Worx wszelkich sukcesów w kolejnym rozdziale działalności firmy”.
    - MARCO MOLTENI - Dyrektor Zarządzający w Ardian

„Włochy są czwartą co do wielkości gospodarką w Europie, a wiele małych i średnich przedsiębiorstw oraz pracodawców wykazuje duże zainteresowanie outsourcingiem płac. Złożony włoski krajobraz płacowy wymaga połączenia lokalnego oprogramowania i wiedzy specjalistycznej. Z niecierpliwością czekam na współpracę z Raulem Mattaboni, który będzie nadal kierował firmą”.
    - KOBE VERDONCK - CEO w SD Worx

„Stanie się częścią SD Worx jest znaczącym kamieniem milowym dla F2A i uznaniem dla wyjątkowej pracy wykonanej przez wszystkich naszych kolegów na przestrzeni lat. Dzięki wsparciu Ardian staliśmy się liderem na włoskim rynku profesjonalnych usług dla firm różnej wielkości i z różnych sektorów. Osobiście jestem entuzjastycznie nastawiony do rozpoczęcia tego nowego rozdziału w historii F2A. Ta transformacja nie tylko wesprze nasz rozwój, ale także zapewni naszym klientom jeszcze lepsze i bardziej zróżnicowane usługi, przy jednoczesnym zachowaniu ludzkiego podejścia, które zawsze nas definiowało”.
    - RAUL MATTABONI - CEO w F2A

Po uzyskaniu zgód organów regulacyjnych, SD Worx nabędzie 100 proc. akcji F2A. Cena transakcji nie zostanie ujawniona.

Ardian korzystał z doradztwa Mediobanca (fuzje i przejęcia), PedersoliGattai (prawo), Gitti (podatki), PwC (finanse) i Endava (technologia).

Przy tej transakcji SD Worx był wspierany przez EY (finanse), EY Parthenon (handel), Linklaters (prawo) i WTW (ubezpieczenia).

Więcej informacji

Ardian